Daha Paylaşımcı

Keşfedin, ilham alın ve yeşil dönüşüm yolculuğunuzda GreeniX Blog’unu takip edin

Organic Rankine Cycle ORC Sistemleri

4 dk Okuma Süresi / 13.03.2024 / Genel
Hemen bizimle iletişime geçin ve geleceğe bugünden yatırım yapın!
Greenix
Ogan
Ogan Kitapçı
Enerji Sistemleri Uzmanı

ogan.kitapci@greenix.com.tr


Bu sistemler, organik sıvıların suya göre daha düşük kaynama noktalarından faydalanarak, geleneksel buhar türbinlerine göre daha düşük sıcaklıklardan elektrik üretirler. ORC türbinleri, düşük entalpiye sahip jeotermal kaynaklar, sanayi ya da gemicilik atık ısısı, solar termal kolektörler ve biyokütle gibi kaynaklardan elektrik enerjisi üretimi için idealdir. Dünyanın çevresinde 2700’den fazla ORC santrali bulunmaktadır, bu santraller toplamda 4 GW’den fazla elektrik enerjisi üretmektedirler, sayıları her geçen gün artmaktadır.

 orc sistemleri  

Sürdürülebilirlik Hedefleri Açısından ORC Sistemlerinin Önemi

  • Düşük Sıcaklıkta Yenilenebilir Enerji Üretimi

Geleneksel enerji üretim yöntemlerine kıyasla, ORC sistemleri, yenilenebilir ve atık ısı kaynaklarını daha verimli bir şekilde değerlendirir. Bu, özellikle düşük sıcaklıkta ısı kaynağı bulunan projeler için, yenilenebilir enerji üretimini mümkün kılarak, enerji kaynaklarımızın çeşitlendirilmesine ve fosil yakıt bağımlılığımızın azaltılmasına katkı sağlar.

  • Çevresel Etkinin Azaltılması

ORC sistemleri, karbon ayak izini azaltmada kritik bir role sahiptir. Bu sistemler, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak elektrik üretirken, karbon emisyonlarını önemli ölçüde düşürür. Ayrıca, sanayi atık ısısının değerlendirilmesi yoluyla enerji verimliliğinin artırılmasına da olanak tanır, böylece enerji tüketimimizin çevresel etkisini azaltır.

  • Ekonomik Verimlilik ve Enerji Güvenliği

ORC sistemleri, ısıl yüklerin oluştuğu tesislerde enerji geri kazanımı sağlayarak ekonomik verimliliği de arttırır,  alternatif ya da düşük entalpili kaynaklardan enerji üretimi sağlayarak enerji ekonomisine ve ekonomik sürdürülebilirliğe, enerji güvenliğine katkıda bulunur. Bu durum, sürdürülebilir bir ekonomik modelin yanı sıra, enerji kaynaklarımızın daha bağımsız ve güvenli bir şekilde kullanılmasını teşvik eder. Ayrıca ORC santralleri off-grid uygulama imkanı ile şebeke elektriğinin erişmediği yerlerde, enerji üretiminin tabana yayılması için de önemli fırsatlar yaratır. Sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için, yenilenebilir enerji çözümlerinin ön saflarında yer alan ORC sistemlerinin yeri çok önemlidir. Bu teknoloji enerjinin ve enerji kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayarak, enerji üretimini çevre dostu bir yola yönlendirir. Enerji verimliliğini artırma, karbon emisyonlarını azaltma ve yenilenebilir enerji kaynaklarını çeşitlendirme çabalarında ORC sistemleri, sürdürülebilir bir gelecek inşa etme yolunda kilit bir teknolojidir.

 organic rankine sistemleri

ORC Sistemleri İle Enerji Üretiminde Proje Tipleri

  • Biyokütle

Yenilenebilir, düşük karbon salınımlı kaynağın, katı atıkların, gübrenin ya da bu kaynaklardan elde edilen metan gazının yakılması ile elde edilen ısıdan elektrik enerjisi elde edilmesi. Biyokütle santralleri atmosfere metan gazı salınımını engellerken enerji üretimi sağlayarak çoklu kazanım sağlarlar. (Atık / Gübre / Sürdürülebilir Odun / Atık Kereste / Yosun / Gıda)

  • Endüstriyel Atık Isı

Endüstriyel süreçlerde ortaya çıkan atık ısıdan ya da tesislerde üretim yapan sistemlerin, hali hazırda elektrik enerjisi üreten motorların baca gazındaki ısıdan ORC ile elektrik enerjisi elde edilmesi Tesis enerji verimliliğinin arttırılması ve enerji tüketiminden ortaya çıkan dolaylı karbon gazı salınımını azaltmada rol oynarlar

  • Jeotermal

Düşük ve orta sıcaklıktaki jeotermal kaynaklardaki ısıdan elektrik elde edilmesi. Seracılık, kurutma ya da ısıtma için kullanılan sahaların elektrik enerji üretimine kazandırılması.

  • Solar Termal

Güneş enerjisinin merkez odaklı aynalar ile toplanarak ORC vasıtasıyla elektrik enerjisinin elde edilmesi. Nispeten az güneş alan kuzey enlemlerinde bile başarıyla ısı üretebilen solar termal sistemler ORC’ler sayesinde kullanılabilir ısıya ek olarak elektrik enerjisi de sağlayabilirler.

  • Marine Atık Isı

Büyük hacimli motorlara sahip gemilerde motor egzost gazı ve ceket soğutma suyundan ısı elde ederek yakıt tasarrufu hedefi ile ORC’ler kullanılmaya başlanmıştır. Sürdürülebilir gemicilik ve lojistik son dönemde regülasyonlarla da desteklenen, salınımlarının yakından takip edildiği sektörler haline gelmiştir, bu da ORC sistemleri için yeni bir pazar açmıştır. combined heat and power

Bir başka önemli nokta ise ORC sistemlerinde kaynaktan gelen ısı elektrik üretiminden sonra hala kullanılabilir ısıl yükler bırakabilmektedir, bu ısı seracılık ya da ortam iklimlendirme gibi süreçlerde kullanılarak ek fayda elde edilebilir, çeşitli örnekleri bulunmaktadır. Sürdürülebilirlik çözümleri sunan bir şirket olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı ve çevresel etkilerin azaltılması hedeflerimize uygun, yenilikçi çözümler arayışımızda, Organic Rankine Cycle (ORC) sistemlerinin önemli bir rol oynadığını vurgulamak isteriz.